המדריך: איך בונים תיק השקעות מפוזר ומגוון בעזרת הקצאת נכסים חכמה (כולל דוגמאות)
כשמגיעים לשלב בניית תיק ההשקעות המושלם אתם לרוב תשמעו שפיזור הוא המפתח. אך מה זה בכלל אומר, ולמה אתם חייבים להעסיק את עצמכם בזה? אחרי הכל, מספיק שפתחתם קופת גמל להשקעה ובחרתם במסלול עוקב מדד S&P 500 אתם מפוזרים מספיק, לא?
תנו לי לדייק אתכם, אם אתם מסתמכים רק על מניות בעלות שווי שוק גדול בארה”ב אתם לא מפוזרים מספיק. שהשוק עולה (שורי) אתם תטוסו למעלה, אך כשהשוק יתקן (דובי) אתם תקוו שהקדשתם מספיק תשומת לב לגיוון ופיזור התיק שלכם. אם אתם רוצים ליצור הון עצמי גדול ולעשות את הצעדים הנכונים בהשקעות, אתם חייבים לבנות תיק השקעות מפוזר ומגוון.
מהם גיוון ופיזור בהשקעות?
בטוח שמעתם את הפתגם; “אל תשימו את כל הביצים שלכם בסל אחד”.
זה אותו עיקרון שמניע משקיעים לגוון ולפזר את ההשקעות שלהם.
כשאתם מפזרים את ההשקעות שלכם, אתם מפזרים את הכסף על פני מספר ניירות ערך ונכסים שונים שמגיבים שונה לכל מצב בשוק, הכל על מנת להקטין את הסיכון היחסי.
במילים אחרות, משקיעים משתמשים בפיזור כדי להימנע מהפסדים גדולים שיכולים לקרות על ידי כך שכל הביצים נמצאים בסל אחד והסל נופל.
לדוגמה: בעזרת הפיזור אתם מקצים חלק מתיק ההשקעות למניות מכל מיני סוגים: מניות צמיחה, מניות ערך, מארה”ב, מהודו, מסין, שנסחרות בדולר, ביורו, בשקל, בעלות שווי שוק גדול, בינוני ונמוך וכו…
אך הגיוון הוא לא רק בין מניות, אלא גם בין אגרות חוב: ממשלתיות וקונצרניות. בין נדל”ן: באחזקה ישירה, או באמצעות קרנות ריט, בסחורות: זהב, כסף או נפט, בקריפטו: ביטקוין, איטריום, וגם בנכסי שווי כסף: מק”מ, פק”מ ומזומן.
רעיון מאחורי פיזור וגיוון, הוא שלא נסתמך רק על סוג נכס אחד. כשאחד הנכסים שלכם צונח, השני יכול להגיב ההפך ולעלות, ובכך לאזן את הירידה בתיק כמו: מניות ואג”ח.
למה פיזור וגיוון כל כך חשובים?
חוסר בפיזור וגיוון יכולים ליצור בעיה גדולה להון שלכם:
- השקעות שהמטרה העיקרית שלהם היא להרוויח כסף במידי הם מתכון מהיר להפסד.
- הכל יכול לקרות בשוק: מניות קורסות, השוק צונח, ותנודתיות ותיקונים הם חלק מהמשחק.
- זה לא מספיק לפזר רק בין מניות גדולות, גם אם אתם בני 20! אתם רוצים לפזר גם בין מניות קטנות ובינוניות ממדינות, מטבעות וסקטורים שונים.
- הדרך היחידה להקטין את התנודתיות בחינם היא לפזר ולגוון את תיק ההשקעות שלכם. אם לא תפזרו, אתם סומכים על הרעיון שהשקעות תמיד יתיישרו עפ”י התוכנית שיצרתם, ואם תשאלו כל משקיע ותיק, תגלו שזו לא תוכנית טובה.
בואו נגיד שלפי דעתכם מניות טכנולוגיה הן העתיד. שוק הטכנולוגיה צומח בקצב אדיר, והייתם ברי מזל עם הרכישות שעשיתם עד כה, אז אתם לוקחים את כל הכסף בתיק ההשקעות שלכם ושופכים אותו רק על המניות הטכנולוגיה הגדולות.
עכשיו, בואו נגיד שהכל הולך מעולה ובמשך חצי שנה המניות עולות ב 50%, ועושות לכם ערמה של כסף. כמה חודשים לאחר מכן, פתאום, חדשות רעות על סקטור הטכנולוגיה עולות לכותרות, וגורמות למניות המוצלחות שלכם לצנוח, ובכך להפסיד את כל הכסף ש”הרווחתם” עד כה. עכשיו, כל מה שנותר לכם לעשות הוא למכור בהפסד, או להחזיק ולקוות שהן יתאוששו ויחזרו לאותה הנקודה.
מה היה קורה אם במקום להחזיק רק במניות טכנולוגיה גדולות, הייתם מחזיקים גם במניות אנרגיה קטנות-בינוניות או/ו במניות קמעונאות בינוניות כדי לאזן את התיק. בזמן שמניות הטכנולוגיה יצנחו, שאר התיק שלכם כנראה יעלה, כי הכסף יזרום לשם, ובכך איזנתם את הסיכון בתיק מבלי לפגוע בסיכוי (תשואה).
כשמניות הטכנולוגיה המוצלחות שלכם יצנחו, ההשקעות הבטוחות יותר שלכם יעזרו להגן על התשואה שכבר השגתם. זו הסיבה למה פיזור וגיוון הם כל כך חשובים, הם מגנים על הכסף שלכם, בזמן שאתם לוקחים סיכונים גדולים יותר עבור תשואות בהתאם.
פיזור וגיוון תיק ההשקעות על פי הגיל שלכם
פיזור חשוב בכל גיל, אך יש גילאים בהם כדאי שתיקחו יותר סיכון וההפך. ההמלצה הרווחת בשוק היא; ככל שאתם צעירים יותר, כך אתם צריכים להיות חשופים ליותר נכסי סיכון כמו: מניות, קרנות ריט (נדל”ן) וקריפטו, וככל שאתם מתבגרים, כך תצטרכו להקטין את החשיפה אליהם ובמקום, להיחשף לנכסים עם סיכון נמוך כמו: אג”ח, מק”מ וקרנות כספיות.
בשוק יש כלל אצבע שאומר שצריך לחסר את הגיל שלכם מ-100 (אוהבי סיכון יכולים לקחת 120), והתשואה היא אחוז החשיפה למניות שאתם צריכים להחזיק. הסיבה לכך היא שככל שאתם מתקרבים לגיל הפרישה, כך אתם רוצים פחות תנודתיות בתיק.
לדוגמה: בני 45, צריכים להחזיק 55% חשיפה לנכסי סיכון – מול אוהבי סיכון שיכולים לקחת 75% (120-45):
- בשנות ה-20: 80% נכסי סיכון ו-20% נכסים עם סיכון נמוך.
לאוהבי סיכון: 100% חשיפה לנכסי סיכון.
- בשנות ה-30: 70% נכסי סיכון ו-30% נכסים עם סיכון נמוך.
לאוהבי סיכון: 90% חשיפה לנכסי סיכון ו-10% נכסים עם סיכון נמוך.
- בשנות ה-40: 60% נכסי סיכון ו-40% נכסים עם סיכון נמוך.
לאוהבי סיכון: 80% חשיפה לנכסי סיכון ו-20% נכסים עם סיכון נמוך.
- בשנות ה-50: 50% נכסי סיכון ו-50% נכסים עם סיכון נמוך.
לאוהבי סיכון: 70% חשיפה לנכסי סיכון ו-30% נכסים עם סיכון נמוך.
- בשנות ה-60: 40% נכסי סיכון ו-60% נכסים עם סיכון נמוך.
לאוהבי סיכון: 60% חשיפה לנכסי סיכון ו-40% נכסים עם סיכון נמוך.
- בשנות ה-70: 30% נכסי סיכון ו-70% נכסים עם סיכון נמוך.
לאוהבי סיכון: 50% חשיפה לנכסי סיכון ו-50% נכסים עם סיכון נמוך.
פיזור השקעות VS הקצאת נכסים (גיוון)
המון פעמים אנשים מתייחסים לפיזור והקצאת נכסים (גיוון) כאותו המושג, אך הם לא.
שני האסטרטגיות הללו עוזרות למשקיעים להתחמק מהפסדים ענקיים בתיק ההשקעות שלהם. הן עובדות בדרך די דומה, אך עם הבדל אחד משמעותי. פיזור מתמקד בלהשקיע בדרכים שונות עם אותו הנכס: כמו להשקיע במניות, אך מסוגים שונים: מניות צמיחה, מניות ערך, שווי שוק שונה, מדינות, מטבעות וסקטורים שונים. מנגד, הקצאת נכסים מתמקדת בגיוון בין מספר סוגים שונים של נכסים: מניות, אג”ח, מזומן, נדל”ן, קריפטו, סחורות, אומנות ועסקים.
המטרה של גיוון ופיזור היא להקטין את הסיכון המצרפי של תיק ההשקעות על ידי כך, שכל נכס/תת נכס מגיב שונה מחברו, ובכך מונע מכל התיק לצנוח בבת אחת. לדוגמה: כשמניות נופלות, אג”ח לרוב עולה ולהפך, כשיש פחד מאינפלציה וערך המטבע צונח, הזהב עולה ולהפך.
סוגי הנכסים שניתן לפזר ולגוון בעזרתם את תיק ההשקעות שלנו
כדי להגיע לתיק השקעות מפוזר ומגוון, חשוב מאוד להחזיק בכמה שיותר סוגי נכסים שונים. סוגי הנכסים שאתם צריכים בתור התיק שלכם:
- מניות – הם החלק הכי חשוב בתיק ההשקעות, משום שיש להן את פוטנציאל הגדילה הגבוה ביותר בתיק. כשאתם מחזיקים מניה אתם בעצם הופכים לבעלים על חלק יחסי מהחברה. מניות נחשבות נכס מסוכן, משום שהן תנודתיות מאוד. כלומר הסיכון הוא שמחיר המניה יכול לעלות ולרדת ב 50% בכל רגע נתון. מצד שני התשואה הצפויה ממניות היא 9% נומינלי ו 7% ריאלי אחרי אינפלציה כממוצע ארוך טווח (40 השנים האחרונות).
- אגרות חוב – הם חלק לא פחות חשוב ממניות בתיק ההשקעות שלכם. כשאתם קונים אגרת חוב, אתם בעצם מלווים כסף בתמורה לריבית קבועה לתקופה מוגדרת של זמן. אג”ח מוגדר נכס פחות מסוכן (תנודתי) ממניות, משום שהריבית היא קבועה ומובטחת, התנודתיות מגיעה מהפער במחיר של האג”ח במידה ותמכרו אותה לפני מועד הפירעון. האג”ח משמש ככרית ביטחון מפני העליות וירידות של שוק המניות. התשואה הממוצעת על אגרות החוב היא 2.5% נומינלי ו0.5% ריאלי כממוצע ארוך טווח.
- נכסי מזומן – הוא מרכיב נוסף בתיק השקעות, משום שאנחנו חייבים כסף מזומן ונזיל למקרי חירום או לזמנים בהם השוק קורס ונוכל לקנות סחורה נוספת בזול. מזומן הוא הנכס הכי פחות תנודתי מכולם, אך אתם משלמים על הביטחון הזה בירידת ערך קבועה של 2% בממוצע בשנה מאינפלציה.
- קרנות ריט – נדל”ן יכול להיות חלק חשוב מאוד בגיוון של תיק ההשקעות שלכם, אך רוב האנשים לא מחזיקים מספיק הון עצמי בכדי לקנות נדל”ן. קרנות ריט מאפשרות לכם לרכוש נדל”ן מגורים/מסחרי/יזמי דרך קרן נאמנות שקונה ומנהלת עבורכם את הנכסים ובתמורה תקבלו את התשואה מעליית הערך ומההכנסה משכירות שלהם. קרנות ריט נחשבות לנכסי סיכון משום שהם תנודתיות מאוד, אך מנגד מייצרות תשואה גבוהה.
- סחורות – דרך שוק ההון תוכלו לרכוש גם סחורות כמו: זהב, כסף, נפט, תירס, חיטה וכו… בעזרת נכסים אלו נוכל לגוון עוד יותר את תיק ההשקעות שלנו ולהשיג תשואה שלא תלוי בשוק המניות, האג”ח או הנדל”ן. סחורות נחשבות נכס בסיכון בינוני והם לא מייצרות הכנסה.
- קריפטו – מטבעות קריפטוגרפים משמים כיום כנכס השקעתי שכבר לא ניתן לזלזל בו. ישנם אלפי מטבעות, אך אם ברצונכם לגוון את תיק ההשקעות שלכם הייתי מציע להיחשף רק לגדולים ביותר: ביטקוין ואיטריום. מטבעות אלו מבססים את השוק ויש מאחוריהם שימושים אמיתיים בעולם שלנו. נכסים אלו לא תלויים באף נכס אחר ברשימה ולכן יכולים לייצר תשואה עם סיכון שונה לחלוטין. מטבעות אלו נחשבים בעלי סיכון גבוה מאוד, אפילו יותר ממניות. התנודתיות שלהם יכולה להגיע ל- 50% ביום למעלה ולמטה.
תיק השקעות מגוון/מפוזר לדוגמה: המודל של סוונסן
בשביל להדגיש כמה פיזור וגיוון חשובים, אני רוצה להציג לכם את תיק ההשקעות של דויד סוונסן. דויד ניהל את הקרן האגדית של אוניברסיטת ייל, שבמשך יותר מ-20 שנה הוא ייצר לקרן הזו 16.3% תשואה ממוצעת בשנה, כמעט פי 2 מהשוק. כלומר הוא הכפיל את הכסף שלהם כל 4 וחצי שנים מ 1985 ועד לפני חצי שנה שנפטר מסרטן.
דויד הוא המייקל ג’ורדן של הקצאת הנכסים; הוא השקיע את כל זמנו עלי אדמות כדי לכוונן את התיק 1% פה ו-1% שם. אתם לא צריכים לעשות זאת. כל מה שאתם צריכים לעשות הוא לסגל את הגיוון והפיזור בתיק ההשקעות שלכם, ואתם תנצחו את כל שאר מלקטי המניות בשוק בטווח הארוך.
ההמלצה שלו לפיזור/גיוון תיק השקעות:
- מניות (ארה”ב): 30%
- קרנות ריט (נדל”ן מגורים/מסחרי): 20%
- אגרות חוב ממשלתיות לטווח ארוך (של המדינה בה אתם גרים): 15%
- מניות של מדינות מפותחות (אירופה, קנדה ואוסטרליה): 15%
- אגרות חוב ממשלתיות צמודות מדד (מיגון מפני אינפלציה): 15%
- מניות של מדינות מתפתחות (רוסיה, הודו, סין, יפן, טאיוואן וכו…): 5%
למה אתם שמים לב בהקצאת הנכסים שלו?
לאף אחד מהנכסים אין חלק משמעותי בתיק.
ההיסטוריה של השוק לימדה אותנו, שכל סקטור יכול לצנוח בכל רגע נתון. כשהוא צונח, אתם לא רוצים שהוא ימשוך איתו את כל התיק שלכם.
כמו שכבר למדנו: סיכון נמוך = סיכוי נמוך להרוויח. היתרון הכי גדול של הקצאת נכסים ופיזור הוא, שאתם מקטינים את הסיכון מבלי להקטין את הסיכוי להרוויח. כלומר זו הארוחת חינם היחידה בהשקעות! זה למה המודל של דויד סוונסן הוא דוגמה משוגעת להקצאת נכסים נכונה שמצליחה לנצח את השוק מעל 20 שנה כמעט פי 2.
לסיכום:
כמשקיעים, זה אף פעם לא נכון לשים את כל הביצים שלכם בסל אחד. המפתח להצלחה הוא למצוא את האסטרטגיה הנכונה, אם זה לבחור קטגוריית נכסים אחת כמו מניות ולפזר בין כל סוגי המניות שקיימות, או להשקיע במגוון של קטגוריות נכסים כמו: מניות, אג”ח, נדל”ן, סחורות וקריפטו.
כל אחת מהאסטרטגיות האלו, יכולות לעזור לכם להקטין את הסיכון ובאותו הזמן להגדיל את הסיכוי לרווח, שעל רגל אחת זו המטרה של השקעות. תוודאו שאתם עושים את המחקר כמו שצריך ושיש לכם את הגישה הנכונה למטרות שלכם. ככל שיעזור הזמן כך תוכלו לקצור את הפירות שתיק השקעות מפוזר ומגוון יודע להציע.
אז מהו הדבר האחד שתיקחו מהמדריך ותיישמו כבר היום/מחר בתיק ההשקעות שלכם?